Genealogie

Van geschiedenis tot ontmoeting

02 juillet 2019

Belangstelling voor geschiedenis, stambomen en familieleden kan ver gaan en vakantie veranderen in een zoektocht vol verrassingen…

 

Tot voor kort bestonden onze vakanties voor een groot deel uit het ontdekken van alles wat je kunt bezoeken: kastelen, musea, monumenten, grotten en plaatsen die historisch of symbolisch van belang zijn. Daarna hebben we onze aandacht verlegt naar plaatsen die een bepaalde ‘energie’ uitstralen, zoals het Musée du Désert (Woestijnmuseum in Mialet, Gard, red.), Le Bouschet de Pranles (geboorteplaats van Marie Durand in de Ardèche, red.), Aigues-Mortes (waar Marie Durand jarenlang gevangen zat vanwege haar geloof, in de Gard, red.) en de – veelal gesloten – protestantse kerkgebouwen die we op onze weg tegenkwamen. We verheugen ons elke keer als we een kerkdienst kunnen meemaken in één van de steden of dorpen waar we langskomen, van de Provence tot in Normandië, via Sarthe, Bretagne of de regio van Parijs. Het doet ons goed om andere protestanten te ontmoeten…

 

Onze geschiedenis begrijpen

Als gepensioneerden verbinden wij deze protestantse vakanties, twee keer per jaar, met datgene wat sinds vijftien jaar als een rode draad door onze vrijetijdsbesteding heenloopt: de genealogie. De psychotherapeute Anne Ancelin-Schützenberger, die veel aan de psychogenealogie heeft bijgedragen, schrijft: “Als men zijn eigen geschiedenis en het kader waarin deze geschiedenis zich heeft ontwikkeld niet begrijpt, is men niet vrij om eigen keuzen te maken.” Dat is precies wat ten grondslag ligt aan onze passie voor de genealogie: de behoefte aan bewustwording, aan identiteit, aan zelferkenning. De band tussen de twee vakantiebestedingen? Enkele van onze voorouders waren Normandiërs uit het Pays de Caux en protestants op het moment van de vervolgingen. Wij vinden hun namen terug op verschillende documenten: doopaktes, lijsten van gemeenschappelijke afzweringen, betiteling als kerkenraadsleden of vluchtelingen… Op een heel natuurlijke manier hebben wij onze genealogische zoektochten in onze vakanties geïntegreerd. Wij zijn begonnen met het organiseren van echte onderzoeken, vooral in Normandië. We hebben contacten kunnen leggen met genealogische verenigingen en deel kunnen nemen aan congressen. Wij hebben verre verwanten ontmoet, die we via internet gevonden hebben. We hebben landgoeden, verblijven en zelfs kastelen bezocht die aan voorouders toebehoorden. We hebben een ontzettend rijk landelijk en cultureel erfgoed ontdekt.

Tijdens deze ‘genealogische vakanties’ gaan we terug in de tijd van de familie en delen de tegenwoordige tijd met degenen die ons onderdak verlenen. Een menselijk en spiritueel avontuur.

 

Isabelle et Jean-Michel Rolland

Commentaires